Soha nem látott darutömeg tartózkodott a Hortobágyon

Megosztás

A világ legnépesebb daru gyülekezőhelye az idén 50 éves Hortobágyi Nemzeti Park. A daruvonulás az egyik leglátványosabb természeti jelenség Magyarországon. Ebben az időszakban évről-évre százezernél is több daru vonul át, illetve állomásozik Hortobágyon – különösen idén, amikor megdőlt a darvak eddig számolt együttes mennyiségének rekordja.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata immár három évtizede végzi a Hortobágyon az őszi vonulási időszakban itt tartózkodó darvak számolását, létszámuk lehető legpontosabb meghatározását. Az ősszel a térségben itt lévő darvak létszáma az 1980-as évek végén megfigyelhető alig háromezres példányszámról kiindulva szignifikáns emelkedés révén napjainkra évről-évre jócskán meghaladja a százezer egyszerre itt tartózkodó madarat. Mára egyértelműen kijelenthetjük, hogy a faj számára a Hortobágy szolgál legjelentősebb vonulóhelyül a világon!

A mindössze egy emberöltő alatt lezajlott jelenségnek, az ún. balti-magyar vonulási útvonal ennyire fajsúlyossá történő válásának hátterében változatos okok húzódnak. Európai léptékben a legjelentősebb tényező mind közül, hogy a faj európai költőállománya továbbra is erőteljes növekedést mutat, a faj nagy sikerrel hódítja vissza a korábbi elterjedési területének költésre alkalmas élőhelyeit kontinens-szerte. A Hortobágyi Nemzeti Park területén az őszi vonulás során kiterjedt, nyugalmat biztosító sekély vizű éjszakázóhelyek láncolatával találkoznak az itt tartózkodó madarak, míg a védett területen kívül jelentős kiterjedésben találnak könnyen hozzáférhető táplálékbázist biztosító learatott kukoricatarlókat.

Az idei ősz a vonulás szempontjából mind az időjárás, mind a pihenésre, táplálkozásra, éjszakázásra alkalmas élőhelyek állapotának tekintetében igen kedvezőnek bizonyult. Az északabbi területekről a vonulási beáramlásokat beindító fronthatások után viszonylag kedvező és hosszantartóan nyugodt időjárási viszonyok uralkodtak, az éjszakázásra alkalmas sekély vizes helyszínek száma és állapota is igencsak optimális volt, továbbá az őszi időszakban a faj számára legkönnyebben hozzáférhető táplálékforrást jelentő kukorica szempontjából is kedvező évet tapasztalhattunk, jelentős kiterjedésben mutatkoznak táplálkozásra alkalmas csutkatarlók a faj számára.

A fentieknek megfelelően, valamint a korábbi évek trendjének tükrében a szakemberek arra számítottak, hogy idén az e heti számolás során fogják észlelni a legtöbb darvat a heti szinkronok során. Sejtéseik olyannyira beigazolódtak, hogy a 2023.10.12-én lajstromba vett 182 ezer 780 észlelt példányszámmal a valaha volt legtöbb egyszerre nálunk tartózkodó rekordja is megdőlt!

Forrás: HNP

Kapcsolódó cikkek